شیرینیهای یزد، نمونههایی خوشمزه و مقوی از شیرینیهای ایرانی
شیرینیهای یزد، نمونههایی خوشمزه و مقوی از شیرینیهای ایرانی
یزد به عنوان یکی از شهرهای تاریخی ایران شناخته میشود، ولی حضور در این شهر علاوه بر بازدید از آثار تاریخی زیبا و شگفتانگیز، فرصت چشیدن مجموعهای از خوشمزهترین شیرینیهای ایرانی را فراهم میآود. در شیرینیهای یزد از مواد اولیه متنوعی استفاده میشود. به همین خاطر این شیرینیها بسیار مقوی و سالم هستند.
باقلوا، لوز، کیک یزدی، کیک تختهای، حاجی بادام، نان برنجی، نان پنجرهای (منقا)، نقل یزدی، قطاب، پشمک، آبنبات مغزی، سوهان آردی، سوهان خانی، نان نارگیلی و باقلوا شامی مهمترین شیرینیهای یزدی هستند. در ادامه از بین شیرینیهای یزدی چند مورد که از همه معروفتر هستند، معرفی خواهد شد.
قطاب
در میان شیرینیهای یزد، قطاب یکی از معروفترینها به شمار میرود. این شیرینی خوشمزه در دو نوع سنتی یزدی و عسلی تولید میشود. لایه بیرونی قطاب نوعی نان است که در روغن سرخ میشود. مواد تشکیلدهنده خمیر این نان را آرد گندم، شیر، ماست و زرده تخممرغ تشکیل میدهند. البته قطاب به خاطر آن که پس از درست شدن در پودر قند خوابانده میشود، به شکل سفیدرنگ است.
قطاب، یکی از شیرینیهای یزد
داخل این نان، مخلوطی از پودر بادام، پودر قند و هل قرار میدهند. تفاوت قطاب عسلی و قطاب یزدی، در شیرینکنندهای است که در داخل آن مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع در قطاب عسلی، عسل جایگزین پودر قند میشود. خوردن قطاب به همراه چای ایرانی، لذتی فراموشنشدنی به همراه دارد.
کیک یزدی
کیک یزدی همان طور که از اسمش پیداست، شیرینی مخصوص یزد است، ولی امروز در سراسر ایران طرفداران زیادی دارد. این شیرینی معطر و خوشمزه برای پذیرایی از مهمانان استفاده میشود.
کیک یزدی
آرد، ماست، وانیل، نمک میوه، تخممرغ، جوش شیرین و پودر شکر، مواد مورد استفاده در این شیرینی هستند.
باقلوا
این شیرینی خوشمزه به قدری در ایران محبوب است که ایرانیان هر چیز خوشمزه و لذیذ را به آن تشبیه میکنند! البته در سایر نقاط ایران نیز باقلوا وجود دارد، ولی در یزد شیوهای مخصوص برای تهیه باقلوا مورد استفاده قرار میگیرد. زرده تخممرغ، روغن، بکینگ پودر، نمک، کره، گلاب، آرد سفید، شکر، پودر پسته، پودر بادام، هل و پودر قند، در تهیه باقلوا مورد استفاده قرار میگیرد.
پشمک یزدی
پشمک یک شیرینی نرم و سبک به شمار میرود که ظاهر آن به رشتههای نازک نخهای پنبهای شبیه است. در تهیه این شیرینی، شکر، آرد، روغن جامد و سرکه به کار میرود.
شیرینی پنجرهای
این نوع شیرینی را «منقا» هم مینامند. شیرینی پنجرهای از نظر ظاهر و طعم، نسبت به دیگر شیرینیهای یزد تفاوتهایی دارد. نشاسته، گلاب، آرد برنج، آرد سفید، تخممرغ، زعفران، پودر قند و روغن در پخت شیرینی پنجرهای به کار میرود. از این شیرینی میتوان به عنوان میانوعده استفاده کرد.
شیرینی پنجرهای، یکی از شیرینیهای یزد
نان سوروک
نان سوروک، بیشتر از آن که شیرینی باشد، یک نان است، ولی به خاطر علاقه یزدیها به چشیدن طعم شیرین در خوراکیهای خود، این نان هم چنین طعمی دارد! یزدیها معتقدند این نان وقتی داغ است، بسیار لذیذتر است.
نان سوروک یزدی
برای شیرین شدن سوروک، روی آن را شکر میریزند. گاهی این نان مانند نانهای سنتی ایرانی، با پنیر و سبزی میل میشود، ولی میتوان آن را به صورت تنها و به عنوان میانوعده هم میل کرد.
آرد نان سنگک، نمک، تخم گشنیز، گلرنگ، مایه خمیر و روغن کنجد مواد تشکیل دهنده خمیر نان سوروک است.
حاجی بادام
در یزد، حاجی بادام یکی از مهمترین شیرینیهایی است که در کنار چایی سرو میشود. این شیرینی نوعی نقل است که در پخت آن از گلاب، زرده تخممرغ، جوش شیرین، پودر قند، هل و بادام استفاده میشود.
حاجی بادام، از شیرینیهای یزدی
سوهان آردی
سوهان یکی از شیرینیهای محبوب استان قم است، ولی در یزد شکلی از سوهان پخت میشود که با سوهان قمیها متفاوت است. استفاده از جوانه گندم در پخت این سوهان، ارزش غذایی آن را بسیار بالا برده است. آرد گندم، روغن حیوانی، شکر، جوهر لیمو، پودر هل، زعفران، روغن مایع و عرق هل، دیگر موارد به کار رفته در پخت سوهان آردی به شمار میآید.
نقل یزدی
یزدیها نقل مخصوصی دارند که در مراسم جشن، خصوصا مراسم ازدواج از آن استفاده میکنند. مواد اولیه این نقلها شکر و گلاب است. در میانه نقل، از بادام، پسته یا بادام زمینی به عنوان مغزی استفاده میشود. این نقل بر خلاف ظاهرش، بسیار لذیذ است و طعمی به یادماندنی دارد.
نان برنجی یزدی
شاید در دیگر مناطق ایران هم نان برنجیهای مشابه بان برنجی یزدی پیدا کنید، ولی در یزد این شیرینی با استفاده از مواد اولیه مورد پسند یزدیها، مانند آرد برنج، شکر، تخممرغ، آرد سفید، روغن، هل و گلاب تهیه میشود.
الإسم | شیرینیهای یزد، نمونههایی خوشمزه و مقوی از شیرینیهای ایرانی |
الدولة | إیران |
ولایة | یزد |
نوع | |