اریس، خوراکی خوشمزه‌ای که شاید قدیمی‌ترین شیرینی تبریز باشد

اریس، خوراکی خوشمزه‌ای که شاید قدیمی‌ترین شیرینی تبریز باشد

اریس، خوراکی خوشمزه‌ای که شاید قدیمی‌ترین شیرینی تبریز باشد
درست است که تبریز، به خاطر جاذبه‌های طبیعی و گردشگری‌اش معروف است، ولی هیچ گردشگری دوست ندارد بدون آن که شیرینی‌های خوشمزه مخصوص این شهر را امتحان کند، آن را ترک کند. در تبریز انواع شیرینی‌های مخصوص وجود دارد که از بین همه، «اریس» جزء مشهورترین‌هاست. این شیرینی لذیذ با طعم خاطره‌انگیزی که دارد، در انواع مختلفی عرضه می‌شود: تسبیحی، شیری، ترد و کاکائویی. به غیر از نوع تسبیحی، سه نوع دیگر به صورت ساده یا پسته‌دار نیز درست می‌شود.
اریس به شکل مکعب مستطیل تهیه می‌شود. معمولا آن را در شیرینی‌فروشی‌ها درون نایلون‌های شفاف می‌پیچند. همین شکل ساده و شفاف، می‌تواند اشتهای هر بیننده‌ای را باز کند! در این جا روش پخت این شیرینی را برای شما توضیح می‌دهیم تا اگر دوست داشتید، در منزل برای پخت آن اقدام کنید، هر چند هیچ چیز جای سفر به تبریز و خوردن این شیرینی در این شهر زیبا را نمی‌گیرد!
اریس مزه‌ای شبیه تافی‌ دارد، با این حال به خاطر تفاوت‌های جزئی در شیوه پخت و استفاده از گلاب، مزه آن با تافی تفاوت پیدا می‌کند. 

روش تهیه اریس تبریزی
پخت اریس مانند بسیاری از شیرینی‌های محلی ایران، بسیار ساده است، شاید به خاطر همین سادگی است که از گذشته‌های دور مردم تبریز به آن علاقه داشته‌اند و برای پذیرایی از مهمانان، آن را تهیه می‌کردند. برای تهیه اریس به این مواد نیاز دارید:
• شیر: دو پیمانه
• شکر: یک پیمانه
• کره: 80 گرم
• گلاب: یک قاشق غذاخوری
شیر را درون یک قابلمه کوچک بریزید و روی حرارت قرار دهید. هنگامی که شیر به جوش آمد، شکر به آن بیافزایید و آن را هم بزنید. دقت داشته باشید که اگر در هم زدن شیر تعلل کنید، شکر ته خواهد گرفت و زحمت شما بر باد خواهد رفت. زمانی که شیر به جوش بیاید، زیر آن را کم کنید. این کار از ته گرفتن سریع مخلوط جلوگیری می‌کند.
پس از آن که شکر به خوبی در شیر حل شد، گلاب و کره را هم به آن اضافه کنید. هم زدن را تا زمانی که مخلوط کاملا یک دست و کمی غلیظ شود، ادامه دهید. حالا مواد را می‌توانید در قالب‌های کوچک بریزید و پس از سرد شدن، به مدت یک ساعت در یخچال قرار دهید. اگر دوست داشتید پس از آن که شیرینی را درون قالب ریختید، مقداری خلال پسته روی آن بریزید.
گاهی در مرحله قالب‌ریزی، مخلوط داغ را درون یک سینی پهن هم می‌ریزند. برای این کار باید یک نایلون ضخیم کف سینی بگذارید و روی آن را چرب کنید، سپس مخلوط اریس را روی آن خالی کنید و خلال پسته را روی آن بپاشید. پس از آن که این مخلوط سرد شد آن را در اشکال مورد نظرتان ببرید و درون ظرف قرار دهید. برای آن که اریس بهتر خودش را بگیرد، می‌توانید پس از سرد شدن، آن را یک ساعت در یخچال قرار دهید.

انواع اریس

اگر دوست داشتید اریس حالت کاکائویی به خود بگیرد، پس از آن که شیر و شکر را به خوبی با هم مخلوط کردید، نصف قاشق مرباخوری کاکائو به آن اضافه کنید. برای تهیه اریس شیری نیز می‌توانید به جای کاکائو، کمی وانیل به مخلوط اضافه کنید.

شیوه سرو اریس تبریزی

در هنگام سرو، می‌توانید از برگ گل محمدی و زعفران برای تزئین شیرینی استفاده کنید. ایرانی‌ها عادت دارند همراه چایی، قند بخورند، ولی در برخی نقاط اریس را به جای قند، همراه چایی مصرف می‌کنند.
در سرو اریس، کش‌دار بودن آن بسیار مهم است. اگر می‌خواهید یک اریس کش‌دار و بامزه تهیه کنید، حتما مقدار مواد اولیه را به نسبتی که در ابتدا گفته شد انتخاب کنید. ضمن این که مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید و به صورت مداوم هم بزنید تا ته نگیرد.
الإسم اریس، خوراکی خوشمزه‌ای که شاید قدیمی‌ترین شیرینی تبریز باشد
الدولة إیران
ولایةأذربیجان الشرقیة
نوع
وطنی

:

:

:

: