نان پیپخ، پیتزای سبریجات جهرم!
نان پیپخ، پیتزای سبریجات جهرم!
نان پیپخ دستور پختی ساده دارد و در بخت آن، حتی از فر هم استفاده نمیشود. این نان یک غذای سنتی متعلق به مردم جهرم محسوب میشود. قدمت پیپخ بسیار زیاد است و کسی از نخستین باری که این نان ساده و خوشمزه به رژیم غذایی مردم جهرم راه پیدا کرده، اطلاعی ندارد. استفاده از اسفناج، پیاز و پیازچه این نان را بسیار مقوی کرده است، تا جایی که برخی آن را پیتزای سنتی جهرم لقب دادهاند، البته پیتزایی که کاملا سالم و از مواد غذایی صنعتی و دارای مواد افزودنی، خالی است.
مواد لازم برای تهیه نان پیپخ
پیازچه: 100 گرم
اسفناج: 300 گرم
خمیرمایه: یک قاشق غذاخوری
آرد: 500 گرم
شکر: یک قاشق مرباخوری
نمک و روغن زیتون: به مقدار لازم
استفاده از آرد سبوسدار، با تامین فیبر مورد نیاز، ارزش غذایی نان را بالاتر خواهد برد.
به جای روغن زیتون میتوانید از روغن کنجد هم استفاده کنید.
اگر پیازچه در اختیار ندارید، میتوانید به جای آن از پیاز استفاده کنید.
پیازچه و اسفناج را به خوبی خرد و مخلوط کنید. هر چه بیشتر این سبزیجات را خرد کنید، طعم نهایی نان بهتر خواهد شد.
دستور پخت نان پیپخ
نخستین مرحله برای پخت نان پیپخ، درست کردن ترکیب خمیرمایه است. خمیرمایه را در یک ظرف با آب ولرم و شکر مخلوط کنید. سپس یک ساعت صبر کنید تا خمیرمایه به عمل بیاید. سپس آرد را در یک ظرف بزرگ بریزید و وسط آن را گود کنید. روغن را در میانه آرد بریزید. حالا نوبت اضافه کردن خمیرمایه است. خمیرمایه را باید همراه آب به آرد اضافه کنید و همزمان، آرد را ورز دهید. توجه داشته باشید که اضافه کردن آب و مخلوط کردن مواد باید با دقت و حوصله و به صورت آهسته انجام شود، وگرنه آرد گلوله خواهد شد و ماده اولیه نان به خوبی به وجود نخواهد آمد.
پس از مخلوط کردن مواد، روی آن را با یک پارچه نازک و تمیز بپوشانید و یک ساعت صبر کنید تا خمیر پف کند. پف کردن خمیر نشانه درست بودن مراحل پیشین است.
بعد از یک ساعت، روی سینی یا میز را با لایهای نازک از آرد بپوشانید. سپس خمیر را به قسمتهای مساوی تقسیم کنید و به شکل گلوله درآورید. در حین این کار خمیر را به خوبی با دست خود فشار دهید تا ساختار آن به صورتی مناسب شکل بگیرد. دقت کنید که اگر آرد روی میز نباشد، خمیر به میز خواهد چسبید و به شما اجازه کار نخواهد داد. به جای آرد، میتوانید از سبوس نیز استفاده کنید. همچنین پس از درست شدن گلولههای خمیر، روی آن آرد تازه بپاشید تا از چسبندگی آن کمتر شود.
روی میز، با وردنه خمیرها را پهن کنید، به شکلی که به صورت دایرهای درآید. حالا باید پیازچه یا پیاز را به همراه اسفناج در میان خمیر پهنشده قرار دهید. کمی نمک روی این سبزیجات بپاشید تا طعم آن در هنگام پخت، بهتر شود.
لبههای خمیر را روی هم بگذارید و با چنگال، چند سوراخ در آن به وجود آورید. سوراخها طوری باشد که فقط در لایه اول نان حفره ایجاد کند و به لایه زیرین آسیب نرساند.
یک ظرف چدنی را روی اجاق بگذارید تا داغ شود، سپس خمیرها را روی آن قرار دهید. بعد از آن که یک طرف پخته شد، آن را برگردانید تا طرف دیگر هم پخته شود.
پس از آن که نان پیپخ پخته شود، میتوانید آن را به همراه کره یا پنیر صرف کنید. برای آن که ماندگاری نان بیشتر شود، پس از پخت آن را سرد کنید، در ظرفی بگذارید و روی آن را با پارچه نخی بپوشانید.
الإسم | نان پیپخ، پیتزای سبریجات جهرم! |
الدولة | إیران |
ولایة | فارس |
نوع | |