میرزا قاسمی، غذایی که گیاه‌خواران آن را می‌پسندند

میرزا قاسمی، غذایی که گیاه‌خواران آن را می‌پسندند

میرزا قاسمی، غذایی که گیاه‌خواران آن را می‌پسندند
میرزا قاسمی غذایی ایرانی است که گیاه‌خواران هم می‌توانند از آن استفاده کنند. این غذا در ایران، به عنوان یک غذای شمالی به حساب می‌آید و از استان گیلان ریشه گرفته است. البته میرزا قاسمی در همه ایران طرفدار دارد و حتی در برخی مناطق، به عنوان پیش‌غذا سرو می‌شود.
 

تاریخچه میرزا قاسمی

گفته می‌شود اولین بار، میرزا قاسمی در دوران قاجار (قرن هجدهم و نوزدهم) پخته شده است. به گفته مردم محلی، نخستین بار محمد قاسم‌خان، فرماندار رشت (مرکز استان گیلان) این غذا را درست کرده و به همین دلیل نام خود را روی آن گذاشته است. سپس این غذا با همان دستور پخت به سراسر ایران سفر کرده و طرفداران زیادی پیدا کرده است.
 

مواد لازم برای تهیه میرزا قاسمی

تهیه مواد اولیه و پخت برخی غذاهای ایرانی به زمان زیادی نیاز دارد، ولی میرزا قاسمی از این قاعده مستثناست. شاید بتوان میرزا قاسمی را یک فست‌فود ایرانی به شمار آورد که البته بر خلاف فست‌فودهای مرسوم، بسیار سالم است و تنها با استفاده از سبزیجات و سیفی‌جات تهیه می‌شود. علاوه بر سلامت میرزا قاسمی، ارزان بودن مواد اولیه آن هم یکی از مزیت‌های این غذا به شمار می‌رود.
برای تهیه میرزا قاسمی برای چهار نفر به این مواد نیاز خواهید داشت:
بادمجان: شش عدد
سیر: پنج حبه
گوجه: دو یا سه عدد
تخم‌مرغ: دو یا سه عدد
روغن: یک سوم پیمانه
پودر زردچوبه: یک قاشق چای‌خوری
نمک و فلفل و برگ جعفری یا نعناع: به مقدار لازم
اگر از بادمجان‌های متوسط استفاده می‌کنید، شش عدد کافی است ولی اگر بادمجان‌های مورد استفاده کوچک است، تعداد آن‌ها را بیشتر کنید. توجه داشته باشید که برای طبخ میرزا قاسمی نباید پوست بادمجان‌ها را بگیرید.
سیر طعم خوبی به غذا می‌دهد. سیر را خرد یا رنده کنید. در صورتی که تمایل دارید می‌توانید سیر را له کنید، ولی این کار توصیه نمی‌شود.
گوجه‌‌ها را هم متوسط انتخاب کنید و پیش از شروع پخت، خرد کنید. اگر پوست گوجه را قبل از خرد کردن جدا کنید، در هنگام سرو کردن با مشکل وجود پوست گوجه مواجه نخواهید بود! اگر می‌خواهید پوست گوجه را به راحتی جدا کنید، یک برش ضربدری ته آن بزنید تا کارتان راحت‌تر شود.
 

دستور پخت میرزا قاسمی 

1. بادمجان‌ها را با آب سرد بشویید. سپس روی زغال یا اجاق گاز کباب کنید. وقتی پوست بادمجان‌ها نیم‌سوز و بافت آن نرم شد، صبر کنید تا خنک شود. سپس پوست آن را جدا کنید و بادمجان‌های پوست‌کنده را کنار بگذارید. توجه داشته باشید که اگر بادمجان‌ها را بیش از حد روی آتش بگذارید، ممکن است بوی دود بگیرد و با ذائقه شما هم‌خوانی نداشته باشد.
2. سیر و زردچوبه را در یک قابلمه بریزید و با روغن، کمی تفت دهید. وقتی سیر به رنگ طلایی درآمد، بادمجان‌ها را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. در این مرحله می‌توانید به جای روغن می‌توانید از کره استفاده کنید.
پس از چند دقیقه گوجه و نمک و فلفل را به این مخلوط اضافه کنید، در قابلمه را بگذارید و به مدت 15 دقیقه روی شعله ملایم اجاق، آن را بپزید. برای آن که مواد ته نگیرد، هر چند دقیقه یک بار در ظرف را بردارید و آن را هم بزنید.
در این مرحله برای آن که میرزا قاسمی تیره‌تر شود، می‌توانید به آن رب هم اضافه کنید.
3. وقتی مخلوط از حالت آبکی خارج شد، باید تخم‌مرغ‌ها را به آن اضافه کنید. البته اگر گیاه‌خوار هستید و از مصرف مواد حیوانی پرهیز می‌کنید، می‌توانید تخم‌مرغ را از میرزا قاسمی حذف کنید. قبل از اضافه کردن تخم‌مرغ‌ها، ابتدا آن‌ها را در کاسه‌ای بشکنید و با اضافه کردن نمک و فلفل، خوب هم بزنید. وقتی تخم‌مرغ‌ها را به مخلوط اضافه کردید، آن را تفت دهید تا کاملا با بادمجان و گوجه مخلوط شود و بپزد.
غذای شما آماده است!
در این مرحله می‌توانید به جای هم زدن تخم‌مرغ‌ها در ظرفی جداگانه، آن را مستقیما داخل قابلمه بشکنید. برخی دوست دارند تخم‌مرغ را روی میرزا قاسمی بشکنند و اجازه دهند به همان حالت هم نخورده داخل غذا بماند. در این صورت در قابلمه را چند دقیقه‌ای روی آن قرار دهید تا تخم‌مرغ به خوبی بپزد.
 
سرو میرزا قاسمی
میرزا قاسمی را معمولا داخل یک بشقاب می‌ریزند و آن را با نعناع یا جعفری تزئین می‌کنند. میرزا قاسمی هم به عنوان پیش‌غذا و هم به عنوان غذا (با نان یا برنج) سرو می‌شود. برای آن که از خوردن میرزا قاسمی لذت بیشتری ببرید، از نان سنگک، نان سنتی ایرانی استفاده کنید.
سبزی خوردن، ماست، سالاد کاهو، سالاد شیرازی و خیار خردشده رایج‌ترین موادی است که به عنوان همراه این غذا صرف می‌شود. میرزا قاسمی به خاطر مواد اولیه گیاهی و روش پخت سالم، از جمله غذاهایی است که گیاه‌خواران هم می‌توانند از آن استفاده کنند. 
الإسم میرزا قاسمی، غذایی که گیاه‌خواران آن را می‌پسندند
الدولة إیران
ولایةغیلان
نوع
وطنی
وطنی

:

:

:

: