دلمه، پیشنهادی مناسب برای همه سلیقهها
دلمه، پیشنهادی مناسب برای همه سلیقهها
ایران به خاطر برخورداری از طبیعتی چهار فصل که امکان دسترسی به مواد اولیه خوراکی را در تمام طول سال برای همه فراهم میکند، غذاهایی متنوع و خوشمزه دارد، به طوری که سبد غذایی ایرانیها از نظر تنوع اقلام خوراکی، بینظیر است. در غذاهای ایرانی از مواد غذایی موجود به خوبی استفاده شده است، به طوری که در برخی غذاها، مانند دلمه، برگ درخت نیز به عنوان جزئی از یک غذای خوشمزه وارد عمل میشود!
دلمه، غذای پرطرفدار ایرانی
دلمه یک غذای سنتی ایرانی است که در دنیا به نام دلما (Dolma) شناخته میشود. این غذا در همه مناطق کشور طرفدار دارد و علیرغم تفاوتهای اندکی که در پخت آن وجود دارد، مواد اولیه و شکل سرو آن مشابه است.
به خاطر آن که در دلمه از برگ مو استفاده میشود، این غذا را معمولا در تابستانها میپزند. در این جا میتوانید با طرز پخت دلمه ترش آشنا شوید که نسبت به دیگر انواع دلمه، پرطرفدارتر است.
مواد اولیه پخت دلمه
برای پخت دلمه برای چهار نفر مواد زیر را تهیه کنید:
• برگ مو: 500 گرم (با اندازه متوسط)
• گوشت چرخکرده: دو پیمانه
• پیاز خردشده: 2 عدد
• لپه: 2.5 تا 3 پیمانه
• سبزیجات معطر: 2 تا 2.5 پیمانه
• ماست چکیده ترش: 4 تا 5 قاشق سوپخوری
• زرشک: یک پیمانه
• روغن، نمک، فلفل و پودر زردچوبه به مقدار لازم.
معمولا از مخلوط پیازچه خشکشده و ترخون، جعفری، شوید، گشنیز و نعناع خشکشده به عنوان مواد اولیه تشکیلدهنده ترکیب سبزیجات معطر استفاده میشود.
پیازها را درشتتر بگیرید تا غذا طعم بهتری پیدا کند. اگر اندازه پیازها متوسط است، به جای دو پیاز، سه پیاز را خرد کنید.
شیوه پخت دلمه
مثل تمام غذاهای ایرانی، پخت دلمه نیازمند حوصله و فراهم آوردن مقدمات نسبتا زیادی است. با این حال بعد از صرف غذا، به این نتیجه خواهید رسید که پختن دلمه، ارزش این میزان دقت و وقت را داشت!
برای پخت دلمه، ابتدا برگها را با آب بشویید. ظرفی را تا دو سوم از آب پر کنید و روی حرارت بگذارید تا به جوش آید. سپس برگها را به آرامی، از پهنا داخل آب جوش قرار دهید. پس از سه دقیقه برگها را در آبکش بریزید.
تا زمانی که آب برگها کشیده شود و دمای آن پایین آید، میتوانید برنج را با آب گرم بشویید. سپس یک ظرف را از آب پر کنید و روی شعله بگذارید. پس از این که آب به جوش آمد، برنج را به آن اضافه کنید و اجازه دهید آن قدر بجوشد تا بافت برنج نرم و قابل خوردن شود. در این مرحله اگر مایل بودید، میتوانید یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه به آب اضافه کنید تا برنج رنگ بگیرد.
همزمان باید مخلوط لازم برای پر کردن دلمه را آماده کنید. برای این کار کمی روغن در تابه بریزید. پس از آن که روغن کمی گرم شد، دو سوم پیاز خردشده را کمی تفت دهید و گوشت چرخکرده و کمی زردچوبه را به آن اضافه کنید. شعله را کمی زیاد کنید تا گوشت سرخ شود.
بعد از این که مخلوط آماده شد، تابه را از روی شعله کنار بگذارید، سبزیجات معطر، برنج، لپه نیمپز، ماست و ادویه را به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید.
در مرحله بعد باید پیچیدن دلمه را آغاز کنید. برای این کار یک قاشق سوپخوری روغن را درون تابه بریزید و کف آن را با چند برگ مو بپوشانید. برای آن که مواد دلمه را داخل برگها بریزید، یکی از آنها را بردارید، یک قاشق سوپخوری از مواد را وسط آن بریزید و برگ را از گوشهها تا بزنید تا همه آن مواد را در بر گیرد. توجه داشته باشید که دلمهها را بعد از پیچیدن باید از قسمتی که گوشهها به هم میرسد داخل ظرف بچینید تا از هم باز نشود. در نهایت بعد از اضافه کردن دو پیمانه آب و سه قاشق سوپخوری روغن به ظرف، آن را روی حرارت بگذارید تا دلمهها بپزد. در این مرحله میتوانید به جای آب از مخلوط رب انار و آب استفاده کنید. منتها در صورتی که میخواهید از رب انار استفاده کنید، باید ماست را از مواد اولیه حذف کنید.
یکی از ترفندهایی که برای باز نشدن دلمهها در این مرحله مورد استفاده قرار میگیرد، قرار دادن یک بشقاب سنگین روی آنهاست. این کار به فشردهتر شدن مواد دلمه هم کمک میکند.
بعد از آن که آب به جوش آمد، حرارت را کم کنید تا دلمهها به مدت دو ساعت بپزد.
دلمه چگونه سرو میشود؟
برای تزئین غذا در حین پخته شدن دلمه، روغن نباتی را در ظرفی دیگر گرم کنید و باقیمانده پیازهای خردشده را با زرشک تفت دهید. بعد از این که دلمهها آماده شد، آنها را داخل یک دیس بچینید و پیاز و زرشک را در اطراف آن بریزید.
دلمه هم به عنوان یک غذای گرم و هم به عنوان یک غذای سرد صرف میشود. به خاطر آن که دلمه نوعی غذا در اندازههای کوچک (فینگر فود) است، برای سرو آن نیازی به قاشق و چنگال نیست، ولی برخی افراد دوست دارند آن را برش دهند و به صورت قطعات کوچکتر میل کنند. در کنار دلمه، سالاد، ترشی یا ماست هم سرو میشود.
الإسم | دلمه، پیشنهادی مناسب برای همه سلیقهها |
الدولة | إیران |
نوع | |
وطنی | |
وطنی |