گبوله، غذایی مقوی با طبع گرم

گبوله، غذایی مقوی با طبع گرم

گبوله، غذایی مقوی با طبع گرم
در رژیم غذایی ایرانی‌ها، صبحانه جایگاه مهمی دارد. این وعده خصوصا در زمانی که مردم به دهقانی مشغول بودند، اهمیت ویژه داشت و باید به اندازه‌ای مقوی می‌بود که نیاز بدن به انرژی را برای یک کار دشوار، فراهم می‌کرد. به همین دلیل در شهرهای مختلف ایران، غذاهایی بسیار مقوی وجود دارد که به عنوان صبحانه مصرف می‌شود. گبوله یکی از همین غذاهاست که مردم کازرون به عنوان یک صبحانه مقوی، سالم و خوشمزه از آن استفاده می‌کنند.
گبوله غذایی سالم و مقوی است که پخت آن دشواری چندانی ندارد و زیاد زمان نمی‌برد.

مواد لازم برای پخت گبوله

آرد گندم: یک لیوان
گل بابونه خشک‌شده: یک استکان
زردچوبه: دو قاشق غذاخوری
شکر: 1.5 استکان
روغن: به مقدار لازم
به جای آرد گندم می‌توانید از آرد جو هم استفاده کنید. پیشنهاد می‌کنیم از آرد سبوس‌دار استفاده کنید تا فیبر مورد نیاز بدن نیز تامین شود.
می‌توان به گبوله مقداری خلال بادام، گردو و پودر کاکائو هم اضافه کرد.
بابونه علاوه بر طعم‌ دادن به غذا، خواص درمانی بسیاری هم دارد. گبوله به خاطر داشتن بابونه برای سیستم ایمنی بدن مفید است و به عنوان غذایی مناسب برای بیماران مبتلا به سرماخوردگی به شمار می‌آید. البته بابونه به خاطر طبع گرم خود، چندان برای مبتلایان به فشار خون توصیه نمی‌شود، زیرا استفاده زیاد از آن ممکن است به بالا رفتن فشار بیانجامد.
گاهی از پودر دارچین و فلفل سیاه هم برای طعم‌دار کردن غذا استفاده می‌شود. اگر دوست داشتید این مواد را در غذا به کار ببرید، آن را به همراه زردچوبه به غذا بیافزایید.

دستور پخت گبوله

شاید توقع داشتید در این غذا هم مثل همه غذاهای ایرانی، کار را با درست کردن «پیازداغ» شروع کنید، ولی در این غذا، خبری از پیاز نیست و اول از همه، باید آرد را تفت دهید. برای این کار یک ماهیتابه مناسب بردارید و آرد را درون آن بریزید. سپس روی شعله ملایم تفت دهید تا تغییر رنگ دهد و کمی قهوه‌ای شود. حواس‌تان باشد که آرد را زیاد تفت ندهید! تفت دادن آرد هم به خوشمزه شدن غذا می‌انجامد، هم بافت آرد را منسجم‌تر می‌کند و هم بوی خامی آرد را از آن می‌گیرد. آرد را بعد از تفت دادن، کنار بگذارید تا خنک شود.
بعد از آن که آرد تفت‌داده‌شده خنک شد، آن را درون آب سرد حل کنید و زردچوبه و گل بابونه را به آن بیافزایید. میزان آب اضافه‌شده باید دو برابر مقدار آردی باشد که مورد استفاده قرار گرفته است. مواد را به خوبی هم بزنید. اگر در حین هم زدن آرد گلوله شد، گلوله‌ها را له کنید تا مخلوط حالتی کاملا یکنواخت به خود بگیرد. پس از هم‌زدن، مخلوط کمی سفت می‌شود. در این حالت باید آن را روی حرارت بگذارید تا کمی بپزد. در حین پخت شکر و روغن را به آن بیافزایید و هم زدن را ادامه دهید. گبوله نباید زیاد سفت شود و هنگامی که حالتی غلیظ به خود گرفت، آماده سرو است.

نحوه سرو گبوله

گبوله به صورت سرد یا گرم سرو می‌شود. در هنگام سرو می‌توان به آن مقداری شکر اضافه کرد. البته گاهی در فرایند پخت گبوله، به آن شکر نمی‌زنند و هر کس در هنگام میل کردن، بنا بر ذائقه‌اش آن را شیرین می‌کند. گبوله را می‌توانید با نان میل کنید. چون این وعده بیشتر به عنوان صبحانه صرف می‌شود، چایی یکی از نوشیدنی‌های پرطرفدار همراه آن است. برای تزئین گبوله نیز می‌توان از بادام، پسته و گردو استفاده کرد.
گبوله در روزهای سرد زمستانی، بیشتر می‌چسبد، ولی در تابستان‌ها هم از آن استفاده می‌شود. همچنین گلوله را می‌توانید به عنوان دسر هم سرو کنید.
الإسم گبوله، غذایی مقوی با طبع گرم
الدولة إیران
ولایةفارس
نوع

:

:

:

: